1992-1998

1998

Biografen som blev kult
Sagabiografen i Adak kan i dag betecknas som ett kultställe

Filmfest i ”obygden”

”En filmfest mitt i nästan ingenting”

Elva filmer visas under filmveckan i 1940-talsmiljö med trätex på väggarna, träbänkar och en gammal hög vedkamin längst bak.

Hedersmedborgaren

Det finns ingen bättre ambassadör för Adak än Jonas

Den som sett Jonas Gardells föreställning ”På semester i mellanmjölkens land” har hört berättelsen om den lilla biografen i lappländska Adak. De 170 Adakborna är så glada åt Jonas beskrivning att han i går kväll utsågs till hedersmedborgare i orten

(Expressen 15. Juli 1998)

Än glimmar stjärnorna i Adak
Om inte Östen dykt upp med sitt dragspel och sina biodrömmar…
Om inte elektriciteten kommit…
Om inte Eivor rutit som en arg igelkott…
Ja, då hade aldrig Adak fått sin filmfestival

(Tidningen ”VI” 10.sept. 1998)

Familjeporträttet hängde på kvar på väggen och hela historien växte till en mystisk dröm

Jag sitter i det gamla köket i Adak och dricker kaffe med Thomas Bergqvist sommaren 1998.På köksbordet står en liten bricka med kaffekoppar. Där har de stått i tjugo år….

(Tidningen UPP & NER 12/98)

Tidningen Land och Föreningssparbankens Stora Landsbygdspris
har delats ut i åtta år till eldsjälar och föreningar som jobbar för landbygdens bevarande.
I år gick förstapriset till Vision Skäftekärr. Sagabiografens Intresseförening var en av fyra andrapristagare.

(Tidningen Västerbottningen 29/10 1998)


1997

Jonas förälskad i Adak

”Jag är förälskad i Adak”, förklarade Jonas Gardell innan han bjöd på en show där han skojade med allt och alla. Och Jonas förälskelse var tydligen besvarad.

En besvarad kärlek

Anledningen till att jag skriver är att jag har något att säga. Men jag tror också att jag skriver för att Adak finns. Ord som låter som smicker. Men själv försäkrar Jonas att det rör sig om en riktig förälskelse


1996

Sagasalongen i Adak lockar med skoterbio

I ljusskenet dansande mellan träden, i skogsgläntan står Sagabiografen och

väntar med ett inbjudande sken från fönstren. Inne i biosalongen väntar kaminvärmen på att värma upp frusna förare. Det är skoterbio i Adak.

(Norra Västerbotten 9/3 1996)

Filmfestival i Adak med Martin Ljung, dragspelsmusik, champagnefrukost och massor med film

”Surr” under festivalen i Adak

Filmfestivalen omfattar inte bara film, utan även andra aktiviteter. I år väntas många som tidigare har jobbat i området komma till den kamratträff som hölls under veckan.

(Norra Västerbotten)


1995

Adaks filmfest vinner med sin stämning och historia

(Västerbottens folkblad 11/7 1995)

Jonas Gardell vimlade på filmfestivalen ”Jag tackar nej till de flesta erbjudanden jag får om att delta vid olika evenemang. Men det här… det är så underbart absurt att jag var tvungen att tacka ja.”

Jonas Gardell skriver för Adak.
I går kväll var det Jonas Gardells tur att kåsera på Lydmars bar. Han berättade bland annat om orsakerna till sitt författarskap. Den ena är att han har något att säga och den andra är samhället Adak, som också har en filmfestival.

(Metro 15/11 1995)


1994

Årets filmfestival i Adak invigd… och lilla Saga får jobba för högtryck. Den andra filmfestivalen i Adak har startat. Femton filmer, dans, teater och tävlingar står på programmet. När Eivor Jonsson nästa lördag sänker glaset i Sagabiografens salong efter den avslutande champagnefrukosten får hon sova. Hon kommer att göra det med ett leende på läpparna. Och Saga får också vila ett tag

Filmveckan lovordas

Filmveckan på Sagabiografen avslutades med ett rusardygn. Med ett avbrott för dans mellan nio och ett på lördagsnatten kördes film i 19 timmar.

Anders ”Bubben” Burström drog nog sitt tidigaste stand-up show. Klockan åtta på fredagsmorgonen underhöll han under champagnefrukosten, som var sista hållpunkten i programmet

Filmveckan på Sagabiografen lockar cineaster från hela landet. Det här är en riktig och sann Saga. Aldrig kunde väl någon i Adak tro att Sagabiografen skulle väcka en sån uppmärksamhet i hela Sverige.


1993

Int’ dö bion i Adak nu.

Det är som en saga.,att det finns en biograf mitt ute bland tallskog och skvattram. Som en resa i tiden.

(Dagens Nyheter 21/7 1993)


1992

Kulturhistorisk biograf i Adak renoveras.

Bio mitt i storskogen: Mitt i skogen står den omgiven av gammal granskog och vildvuxna buskar. En av Sveriges kulturhistoriskt mest värdefulla biobyggnader, Sagabiografen i Adak.