2000

Det är ofta ”skurken” som ger färg åt en film och visst skänkte såpaskådisen Johan Hedenberg extra färg åt lördagens invigning av Adaks filmfestival – den åttonde i ordningen.
- Det är första gången jag får inviga något! förklarar han smått förundrat över att något som Sagabiografen kunde finnas.

(Norra Västerbotten 24/7 2000)


I lördags inleddes för åttonde året i följd sommarens filmfestival i Sagabiografen i Adak. Johan Hedenberg, kändisen från ” Skilda världar” klippte bandet och avkläddes därefter i en närgången intervju av Anders Wikström från lokalradion.

(Västerbottens Folkblad 24/7 2000)


Kändis inte bara i Adak.
Visst minns hon sitt första biobesök, Eivor Jonsson i Adak. Det var i mitten av 50-talet, det var söndag och hon och kamraterna åkte biobuss från Ytterbyn till Röda Kvarn i Lövånger.
- Men jag kan inte påstå att jag blev särskilt filmintresserad, erkänner denna dam som gjort Sagabiografen i Adak rikskänd och som varje sommar tillsammans med några entusiaster arrangerar filmfestival.

(Norra Västerbotten 4/8 2000)


Märklig filmfestival i gruvarbetarens biograf
I en glänta långt inne i Västerbottens djupaste skogar har just en av Sveriges märkligaste filmfestivaler avslutats. Den anordnas varje år intill Adak utsinade guldgruva, i en k.märkt biograf som byggdes på 40-talet av gruvarbetaren och dragspelsvirtuosen Östen Dalberg. Här blir på något sätt filmerna av sekundärt intresse, medan miljön och stämningen är det som verkligen betyder någonting.

(Norrbottens-Kuriren 27/7 2000)