2001

Årets Kvinna ger liv i luckan
Eivor bjuder på full rulle och sätter Adak på Sverigekartan.
Hon skrattar som Ingela Agardh. Och hon gör det ofta. Ett skratt som smittar. Och hon älskas av Jonas Gardell. Och av maken Henning. Och många fler – inte minst av biobesökare.
Årets kvinna i Västerbotten Heter Eivor Jonsson i Adak

(Västerbottens Folkblad 8/3 2001)


Eivor satte Adak på filmkartan

(Västerbottningen 5/4 2001)


Adak väntar på Gardell.
Jonas Gardell har gjort Adak berömt och placerat Lapplandsbyn med sin Sagabiograf på kartan. Nu håller en dokumentärfilm på att spelas in för fullt. Den ska spegla hur Adakborna lever under ett år – ” I väntan på Gardell”.

(Västerbottens Folkblad 9/6 2001)


Sveriges enda K-märkta skoterbiograf!

(Snowmobile april-2001)


I SOMMAR/ Vad händer i Adak?
Vi har en kulturskatt mitt i skogen här i Adak, en biograf från 1940-talet där vi anordnar en filmfestival för nionde året i rad. Biografens grundare Östen Dahlberg tyckte att det rådde kulturtorka här uppe i Lappland, och att folk måste lära sig att livet är mer än mat, arbete och sömn. Sagabiografen blev den tidens naturliga samlingsplats och där anordnas förutom filmvisningar också danser, skönhetstävlingar och annat. Vi försöker driva biografen vidare i samma anda så på vår filmfestival kan man även dansa och lyssna på dragspelsmusik. Detta berättar Thomas Bergqvist, ordförande i Sagabiografens Intresseförening.

(Dagens Nyheter 14/7 2001)


Gardellfilm drog fullt hus.

(Norra Västerbotten 17/7 2001)


Dragplåstret Gardell lockade till skratt.

(Piteå- Tidningen 17/7 2001)


Gardell sätter festivalen före Robinson

(Västerbotten Folkblad 16/7 2001)