2002

Adak lever drömmen.
Alla har nog hört talas om filmfestivalen i Cannes. Inte fullt lika många känner till den i Adak. Men traditionen i den lilla västerbottninska orten är väl inarbetad och i sommar firar filmestivalen i Adak sitt tioårsjubileum.

(Vår bostad juni 2002)


Kvinnor som gör uppror
Kvinnor tar strid för glesbygdens överlevnad. Tack vare Eivor Jonssons envisa engagemang återuppväcktes Sagabiografen ur sin mångårigaTörnrosasömn.

(Opinion 16/7 2002)


Elvira – Adaks mineraljägare nummer ett
Nu hyllas hon med ett museum.
”Har man tjurighet och flit, har man mycket ur granit”. Så löd ett ordspråk som fanns uppsatt hemma hos Adaks mineraljägare Elvira Lundström. Nu hyllas hon med ett eget museum.

(Norra Västerbotten juli 2002)


Märklig man satte Adak på kartan

(Västerbottningen 18/7 2002)


Dörren öppen för filmfest i Adak

Jubileum där man satsar på extra underhållare, småstjärnor och även en minispelmansstämma. Ett alldeles nytt museum i anslutning till biografen ska också invigas.

(Västerbottens Folkblad 20/7 2002)


Carina tog Adak med storm
1o:e filmfestivalen Adak fick en ny favorit

- Fantastiskt! Lika bra som att åka på safari i Afrika…Det sa skådespelaren Ulf”vanheden” Brunnberg, medlem i ”Jönssonligan”, innan han på lördagen invigde festligheterna. Tillsammans med Carina Lidbom, känd från filmen Sunes sommar, låtit sig imponeras av bygden.
-Det är oerhört vackert! säger Carina

(Norra Västerbotten 22/7 2002)


Filmfestival skapar fest i Adak

(Västerbottens Folkblad 22/7 2002)


Stora och små stjärnor

Vad lockar mest? tv-gladiatorerna Amber och Plexus eller de duktiga småstjärnorna. Vilket det än var så blev Sagabiografen i Adak på tok för liten i går, men glada var ändå Evelin, Ellen och Sofie som vann småstjärnorna.

(Norra Västerbotten 24/7 2002)


Sagolik filmvecka i Adak
Hedersgäst vid sagabiografens tioårsjubileum var Karin Johansson, dotter till Edit och Östen Dahlberg som byggde och drev Sagabiografen mellan 1945-1965.
-Vad fint att allt är kvar, säger hon om den smått sagolika filmveckan i lappmarksbyn.

(Västerbottenskuriren juli 2002)


 

Spelglädje och många besökare på succéfestival
En helt underbar festival, det är helt fantastiskt, utbrister Eivor Jonsson. Årets festival i har helt klart varit en succé. Och mycket mycket har man tv-filmen ”I väntan på Gardell” att tacka för, tror Eivor.

(Västerbottens Folkblad 25/7 2002)