2003

Finkultur i gruvby

(Västerbottens Folkblad 15/7 2003)


”Jag har vandrat miltals med hammare och mejsel för att hitta stenar och mineraler att undersöka…”
Elvira Lindström bor med sin Hubert i det hus han byggde åt dem för 56 år sedan. Här har Elvira fostrat fem barn men också förkovrat sig själv. Hon har alltid varit fascinerad av stenar och av eget intresse har hon lärt sig mycket geologi. Miltals har hon strövat med sin hammare och hackat efter mineral i den norrlänska naturen. Det största fyndet var Elvira-ådern, en kopparåder som innehåller hundratals ton malm…

(Allers 42/94)


Full fart på förberedelserna inför filfestivalen i Adak

Bara några timmar kvar…..Men folket bakom kulisserna tar det lugnt. De ideella krafterna i Adak, som varje sedan 1992 anordnat en filmfestival vid Sagabiografen, går på rutin.
Kultkänsla. En jättestor kabelrulle fungerar utmärkt som bord. Tomas Bergqvist är en av Adakborna som varje år hjälper till bakom kulisserna.

(NorraVästerbotten juli 2002)


Ulf Larsson berömmer Adak

Mingel, skönsång och underhållning.

-Det är helt fantastiskt, tyckte invigningstalaren Ulf Larsson som hade i förväg hört talas om Sagabiografen innan han blev tillfrågad att komma och inviga filmfestivalen.

- Jag kunde inte neka till att komma och se hur det är här. Nu när jag är här gär det helt enkelt inte att beskriva känslan, berättar han och fortsätter.
- Det är inte bara en byggnad, utan berättelsen om en livsdröm som grundaren haft. Och drömmen har ju fortsatt att hållas levande i och med att föreningen driver biografen vidare.

(Västerbottens Folkblad 21/6 2003)


Ödmjuk buspojke fångade biopublik

Ulf Larsson invigde årets filmfestival i Adak, orden ”varmt” är nästan överförbrukat just nu. Ändå finns det inget bättre adjektiv som kan beskriva Ulf’s framträdande.
Tina Stenberg, sångerska från Slagnäs, var också på plats, som Ulf Larsson träffat tidigare genom Söndagsöppet 1997. Tina sjöng ett antal egna balader till eget ackompanjemang.

(Norra Västerbotten 21/6 2003)