2004

Sissela Kyle till Adak – men först blir det palt
I år testar Sagabiografen något man aldrig gjort förrut. Då anordnas kulturdagar. Det är ett led i den serie weekendcaféer som anordnas nästan varje helg i olika Malåbyar. I vanlig ordning har man lyckats få en huvudgäst från svensk film, denna gång Sissela Kyle, senast känd från filmen ”Kopps” och inte minst från ”Parlamentet” i TV4 och andra humorsammanhang.

(Västerbottningen 13/5 2004)


Sissela Kyle till Adak – men först blir det palt
(Västerbottningen 13/7 2004)


Gamla och nya Adakbor firar sin by under Sagfestivalen
Malåbyn fyller 200år i år, något som firades under Sagafestivalens som inleds på lördag. Skådespelaren Sissela Kyle inviger och på programmet i denna unika biograf, står naturligtvis filmer där Sissela är med. Fler filmer visas givetvis men även annat som dans, spelmansstämma och småstjärnorna med Erold ”Robinson” Westman är några av programpunkterna.

(Västerbottningen 15/7 2004)


Jubileumsyra när Adak fyller 200 år
Det blir minnernas år i år. Jubileumsyr och filmfestival, kappkuting och artister. Britt Tjärnlund och Eivor Jonsson är två arrangörer som fortfarande kör hårt i inlandet.
Det började med en oasfalterad väg som väckte arrangörernas kamplust- och på den vägen är det!
Slagnäsvägen, som var en bedrövlig grusväg, ville ingen kännas vid. Utom de två damerna som stod i spetsen för kampen.
- Harry Forsell, före detta länsrådet, utmanade mig, säger Britt. Han sa att om vi skulle få Lill-Babs att komma hit och framträda, skulle vi få asfaltsväg! Självklart ordnade vi hit Lill-Babs! skrattar Britt. Och Forsell höll sitt löfte.
Lappland Ultra, tiomilaloppet som utvecklas med nyheter varje år är en av succéerna. Allt fler deltagare vill kuta den långa sträckan – för att slå sina egna rekord eller bara skriva in det i meritlistan. Det är nästan en kultstämpel med den bedriftern.

(Norra Västerbottens specialbilaga 12/6 2004)


Sagabiografens tolfte filmfestival invigdes i helgen

Den sanna sagan om Sagabiografen har än en gång återupplivats.

(Västerbottens Folkblad 19/7 2004)


Kyle dragplåster i Adak

Varje år står en kändis och klipper invigningsbandet. Så också i år. Skådespelaren Sissela Kyle minglade, klippte och roade under lördagen.

(Norra Västerbotten 19/7 2004)


Grynet bäst bland småstjärnorna – igen

Det tycks vara Grynets sommar bland småstjärnorna. Josefin Persson kammade hem segern bland småstjärorna i Adak föreställande Grynet. Ett 15-tal unga förmågor deltog vid den tradionella tävling som blivit ett årligt återkommande och populärt inslag under filmfestivalveckan. Denna gång med Erold ”Robinson” Westman som programledare.

(Norra Västerbotten 20/7 2004)


Adakfestivalen avrundades – Minispelstämma med drag

- Man har ju int’ hove att sluta! Vaktmästarn brukar få hämta båtshaken och dra ut mej….
Det förklarar Henrik Lundberg från Södra Sandträsk, en av många spelsugna vid den minispelstämma som på onsdagen avrundade årets filmfestival i Adak – en dag med mycket ”drag”.

(Norra Västerbotten 22/7 2004)


De tar kurs på Holgersson

År 1906 kom Selmas bok om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och nu är det dags för 2000-talets version.
-Det är otroligt spännande! säger Roine Magnusson och Anders Wallén som på tisdagen mellanlandade med sin ”flygande gås” i Adak.

(Norra Västerbotten 28/7 2004)