2008

Filmfestival i Lappland

I många år glömde man bort den klassiska Sagabiografen i Adak. Under 30 år växte sig slyet högt runt byggnaden. På 80-talet återupptäckde några entusiaster biografen och startade renoveringen.

( Vi bilägare)


Nostalgi och stenar lockar till Adak

Mitt ute i skogen, i Adak, finns två museer och ett sommarcafé på samma gård. Sagabiografen är Malå Kommuns mest besökta tursitmål under sommaren. Dagligen görs här guidade visningar och bildspel om 40-talsbiografen. Efter en visning kan man gå in i biografsgrundarens hem. Allt i huset står precis som det gjorde när Östen och Edit Dalhberg lämnade det. I fönstren hänger gardiner med mönster som blivit moderna igen.

Efter denna nostalgitripp kan man sedan besöka Elvira museet på andra sidan gårdsplanen. Där inne ligger vackra stenar i glasmontrar – Elvira Lundströms privata samling. Elvira var den första kvinnan som fick Norrlandsfondens stora pris i Mineraljakten 1974.

Under sommaren finns även ett Café på samma område som har öppet dagligen under sommaren.
(Västerbottningen nr 30?)


Lycklig av Björn-kram
Magdalenas stora idol ivigde filmfestivalen i Adak
Invigningsgästen tog Adakpubliken med storm. Med sin fantastiska förmåga att komma ihåg låtar från gamla schlagerfestivaler, sjunga dem på originalspråket och därtill ett charmigt leende och folklig framtoning, fick han den fullsatta Sagabiografen att jubla.
Magdalena Svahn i Sagagruppen håll inledningstalet:
- Jag älska Saga och jag älskar Adak, därför är jag med i det här. Och när jag igår såg Björn Kjellman stiga ut ur bilen, ja….då trodde jag att jag skulle dö! säger hon spontant, Kjellman är nämligen hennes stora idol, och hon fick ett stor Björn kram.

(Norra Västerbotten 21/7 2008)


Saga – en sevärdhet i Adak
Ica-Kuriren har presenterat en lista över Sveriges märkligaste sevärdheter, där Sagabiografen placerades som nummer 4. Motiveringen från Ica-kuriren lyder:
”Nöjespalatset i skogen strax norr om Malå i södra Lappland hade stått orörd i åratal. En grupp bybor återupptäckte den gamla Sagabiografen i Adak bakom sly och ris i slutet av 80-talet. Allt var precis som när Edit och Östen Dahlberg stängde bion 1965.
Till och med de gamla filmaffisherna hängde kvar. Efter varsam renovering har Sagabiografen blivit museum och centrum för en årlig filmfestival i juli. Årets festival börjar den 19 juli och invigs av Björn Kjellman”

(Västerbottningen 10/7 2008)


Björn Kjellman inviger Sagabiografen i Adak

Sagafestivalen i Adak, den 19-23 juli, hålls i den lilla unika Sagabiografen i den före detta gruvsamhället. I år blir det Björk Kjellman som inviger festivalen,känd från många filmer, bland annat ”Populärmusik från Vittula”, ”Klassfesten”, ”Hip, hip hora!”, ”Livet är en schlager”, ”Adam & Eva” och ”Pelle Svanslös”. Han ställde upp utan att tveka, dessutom utan krav på ersättning, förrutom resa och uppehälle.

-Faktiskt är det ganska ovanligt att de gör så. Jag vet inte vad det är, men skådespelarna verkar vilja komma till Adak,säger Eivor. En del som begärt några tusen i ersättning har vägrat att ta emot det när de väl varit här. Och Uffe Larsson skänkte sina 2000kr till Länkarna i Malå.
Första dagen av festivalen så inviger Björn Kjellman och sen blir det mingel och visning av några av hans filmer. Sedan väntar bla. Småstjärnorna, dragspelsfestival, en dag med barnfilm och skräckfilmsnatt mm.

(Västerbottningen 8 maj 2008)